O GOBARTO S.A.

GOBARTO S.A. to firma założona w 1990 roku przez rodzinę Duda. Konsekwentnie realizowany plan zbudowania prężnie działającej firmy mięsnej o ogólnopolskim zasięgu został dokonany w krótkim czasie.

Po latach bardzo dynamicznego rozwoju i udanej transformacji z firmy małej w dużej wielkości przedsiębiorstwo, w 2002 r. GOBARTO S.A. weszła na Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie, aby pozyskać kapitał na inwestycje, które pozwoliłyby na dalszą ekspansję na rynku krajowym i zagranicznym. Pozyskane środki finansowe zainwestowano w rozwój technologiczny, przejęcia komplementarnych spółek, które zagwarantowały dostęp do nowych rynków i wzmocniły potencjał wzrostowy. Konsekwentna realizacja założeń strategicznych doprowadziła do stworzenia silnej zdywersyfikowanej grupy kapitałowej obejmującej około 30 firm, zajmujących się ubojem, rozbiorem i dystrybucją mięsa (wołowina, wieprzowina, dziczyzna), hodowlą trzody, uprawą zbóż oraz innych produktów roślinnych i produkcją wędlin. Grupa stała się jednym z trzech największych podmiotów branży mięsnej na polskim rynku - jedynym z całkowicie polskim kapitałem - z zatrudnieniem przekraczającym ponad 1750 pracowników.

Obok umacniania pozycji firmy na rynku krajowym, od 2006 r. PKM DUDA rozpoczęła działalność na rynku ukraińskim gdzie zbudowała grupę firm zajmujących się hodowlą, produkcją, przetwórstwem i handlem mięsem. Czołową spółką ukraińskiej branży mięsnej stała się grupa Rosan AGRO  – jeden z regionalnych liderów sektora rolno-spożywczego.

Kryzys finansowy panujący na świecie od 2008 r. wymusił na wielu polskich firmach zmianę w prowadzeniu działalności. Dla Grupy PKM Duda oznaczał przebudowanie strategii biznesowej i uruchomienie trzyletniego programu restrukturyzacji operacyjnej pod nazwą DUDA 2012.

Skala zmian była bezprecedensowa w branży, objęła bowiem wszystkie obszary działalności Grupy, w szczególności zakupy, produkcję, logistykę, sprzedaż, zatrudnienie, restrukturyzację i sprzedaż majątku, łączenie i zbywanie spółek zależnych.

Program DUDA2012 przyniósł spodziewane efekty. Grupa przetrwała najtrudniejszy epizod w swojej historii - z sytuacji kryzysowej wyszła wzmocniona a to cecha tylko najlepiej zarządzanych przedsiębiorstw. W grudniu 2012 r. na czele zarządu stanął Dariusz Formela, ekspert w dziedzinie restrukturyzacji przedsiębiorstw. Pozytywne skutki wdrażania inicjatyw restrukturyzacyjnych sprawiły, że ciągłe poszukiwanie lepszych rozwiązań stało się elementem strategii rozwoju Grupy PKM Duda i najważniejszym hasłem, pod którym zarząd prowadzi Grupę przez rynek mięsny, od kilku lat pogrążony w kryzysie. Jedną z ważniejszych zmian przeprowadzonych na przestrzeni ostatnich lat była włączenie spółki zależnej Centrum Mięsne Makton SA do struktur PKM Duda w grudniu 2012 r. co podniosło efektywność procesów zakupowych i dystrybucji mięsa i wędlin.

 

Kompleksowe zmiany w Grupie PKM Duda sprawiły, że wyniki finansowe poprawiły się radykalnie, a cena akcji PKM Duda wzrosła w 2013 roku o ponad 100%. 

Dziś zakłady produkcyjne Polskiego Koncernu Mięsnego DUDA należą do najnowocześniejszych w Europie. Grupa posiada najbardziej prestiżowe certyfikaty unijne, dysponuje systemem restrykcyjnych procedur kontroli produkcji w tym wdrożony system HACCP, a także certyfikaty BRC. Odpowiednią klasę surowca gwarantuje ścisła, kontraktowana współpraca z najlepszymi hodowcami oraz własne zaplecze surowcowe. Wysoka jakość produkcji i efektywność modelu dystrybucji pozwala Grupie rozwijać działalność eksportową, dzięki czemu jej produkty obecne są w krajach Europy, Azji i Afryki, nawet na najbardziej wymagających rynkach takich jak Japonia, Korea czy Wietnam.